Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

A fakó kék pont a végtelenben

2010.06.25. 22:12 blogíró

Az egyik este felnéztem a Holdra, és arra gondoltam, nem kevés intellektuális merészség lehetett annak idején az ókori görög filozófusokban, hogy nekiálltak kozmológiai elméleteket gyártani úgy, hogy esélyük sem volt, hogy valaha megtudják, igazuk van-e. Persze nem is találták el elsőre a helyes modellt, a csillagokról például azt gondolták, hogy lyukak egy henger alakú fekete paláston, ami körülveszi a Földet, és a fényük a palást mögött égő tűz fénye, ami átszűrődik a lyukakon. Végül is, ha belegondolunk, egész logikus az elképzelés, ha az ember csak abból tud kiindulni, amit a Földről szabad szemmel láthat. Azt viszont jól tudták, hogy a Föld gömbölyű és a saját tengelye körül forog, és Arisztarkhosz még arra is rájött, hogy a Föld a Nap körül kering, de erről aztán az emberek évszázadokra elfelejtkeztek, és inkább továbbra is a Földet helyezték a középpontba, amíg nem jött Kopernikusz, hogy újra feltalálja a heliocentrikus világképet.

Természetesen jó oka volt annak, hogy a Földet szerették volna a középpontban tudni, mindenki magától értetődőnek gondolta ugyanis, hogy a Föld (és vele együtt mi is) a világmindenség középpontja, és igencsak nagy lelki megrázkódtatás volt az akkori emberek számára amikor kiderült, hogy nem főszereplők, csak statiszták vagyunk a nagy színjátékban. Ezért is nem szerették Giordano Bruno-t, aki ráadásul kitalálta azt is, hogy a csillagok ugyanolyan napok, mint a miénk, és azok körül is a Földhöz hasonló bolygók keringenek, ahol talán szintén élnek emberek. Bruno, mint tudjuk, rajta is vesztett a máshol lakó lények emlegetésén, akikről viszont eszembe jutott az a nemrég olvasott cikk, amelyben Hawking meglehetősen xenofób módon viszonyult szegény idegenekhez, és ennek kapcsán felötlött bennem a kérdés, hogy vajon miért nincsenek még itt ezek az idegenek, ha léteznek? Elvégre az Univerzum elég nagy, hogy máshol is legyen élet, csak az általunk megfigyelhető részében vagy 170 milliárd galaxis van, amelyek egyenként milliónyi vagy akár trilliónyi csillagot is tartalmazhatnak. Persze vannak, akik azt mondják, hogy az idegenek már jártak itt, de az a történet számomra elég nehezen hihető, hogy idejönnek űrhajón egy másik csillagrendszerből vagy pláne egy másik galaxisból, és aztán az úticélhoz érve totálkárosra törik a hajót az új-mexikói sivatagban.

Az idegenek hiányával kapcsolatban voltak ötleteim (pl. hogy semmi nem indokolja, hogy ne éppen mi legyünk az elsők, akik technikai civilizációt alakítottak ki az Univerzumban), de a Wikipédiára ellátogatva kiderült, hogy ráérő emberek már alaposan végiggondolták ezt a kérdést, és akkurátusan összeszedték a lehetséges okokat is, úgyhogy akit részletesen érdekel a téma, az ott olvasgathat, itt csak szemezgetek belőle.

Ésszerű feltételezés lehet, hogy ha az idegen lényeket nem is, de a szondáikat már észlelnünk kellett volna, amiket hozzánk hasonlóan bizonyosan ők is szétküldtek az Univerzumba. Ilyeneket eddig nem találtunk, de lehet, hogy fel sem ismernénk őket. Elég ha Clarke harmadik törvényére gondolunk, miszerint bármilyen technológia, ami hozzánk képest meghalad egy bizonyos fejlettségi szintet, megkülönböztethetelen lenne számunkra a varázslattól.

Egy másik lehetőség, ami nem jó hír nekünk, hogy az intelligencia esetleg önmegsemmisítő természetű valami, vagyis létrejött már máshol is az élet, de szépen el is pusztította önmagát. A mi jelenlegi fejlődésünk irányvonala sem zárja ki ezt a lehetőséget, ahogy azt sem, amitől Hawking fél, hogy az erősebb pusztítja el a gyengébbet, vagyis ha a civilizációk nem önmagukat pusztítják el, akkor valószínű, hogy a fejlettebbek írtják a fejletlenebbeket, ha azok elérnek egy olyan szintet, hogy már veszélyessé válhatnának.

De a legvalószínűbb feltételezés az, hogy ha létezik is valahol intelligens élet, az Univerzum olyan észbontóan nagy, hogy praktikusan nem lehetséges a kapcsolatfelvétel, mert túl nagyok a távolságok. A múltkor olvastam például a Sloan Nagy Falról, ami az Univerzum legnagyobb ismert struktúrája, egy 1,37 milliárd fényév hosszúságú galaxishalmaz. Egy ilyen szénakazalban kicsi az esélye, hogy két tű találkozzon egymással. Létezik is erre egy Flash-játék, amiben egy csuszkát húzogatva meg lehet nézni, hogyan viszonyulnak a dolgok méretei egymáshoz a világban, és bizony elég aprócsák vagyunk. :)

Erről eszembe jut Carl Sagan, aki a Voyager-1-gyel 6 milliárd kilométer távolságról készíttetett egy felvételt a Földről, és ezzel a képpel szépen illusztrálta, hogy az a sok minden, amit a civilizációnkkal kapcsolatban fontosnak érzünk, minden, ami valaha létezett, mindössze egy kis, halványkék pontban összpontosul az Univerzum rengetegében:

Ha az idegenek léteznek, és van humorérzékük, akkor kétségtelenül jól mulatnak a beképzeltségünkön. :P

12 komment

Címkék: csillagászat űr idegenek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LSL 2010.06.25. 23:11:31

az is lehet egy elmélet hogy rég itt élnek köztünk:D

például ha te SOKKAL inteligensebb vagy egy lénynél, akkor el tudsz vele hitetni bármit, és itt nem hazugságokra gondolok. pl egy majmot megtébeszteni valami fasza jelmezzel nem lenne nekünk szerintem angy kihívás egy kis tanulmányozással, ergo inteligensebbek ők is lazán megtéveszthetnek minket, vagy kiküldtünk pár szerintük primitív szondát, és azok amit összeszednek, azt lazán hamisítják, amit akarnak, azt elrejtik. egy középkori felderítőt is mennyire egyszerű lenne átverni.

Ha az univerzum több milliárd éves ugye, azt hiszem 15, akkor én roppant elképzelhetetlennek tartom hogy két civilizáció közel azonos fejlettségi szinten legyen, ha ugye minden random, és lehet hogy valahol 200 galaxisal odébb még csak az egysejtűnél tartanak, de olyan ami megél -200 fokon is, szóval mert még nem találtuk meg, nem jelenti azt hogy nincs. 32kbyte memória mindenre elég lesz, ugye "tudjuk", szóval bármi lehet szvsz

LSL 2010.06.25. 23:14:42

a 2. bekezdés, például csak a Földön is mekkora eltérések vannak, pedig itt lakunk egymástól max 20e km-re, és genetikailag nagyjából megegyezünk. Akkor több milliárd fényévre mekkora eltérés lehet a mi jelenkori normálunkhoz képest? már csak elég a nyelvekre gondolni, ott is vannak azonos nyelven belül is eltérések csillagászati távolságok 0,0000001%n

de ezeket az esélyeket figyelembe véve valószínűleg a mi életünkben sem lesz szomszédunk egy másik galaxisból.

ui: időutazásról nem akarsz egy agyvihart?:)

LSL 2010.06.25. 23:25:23

annyit tennék hozzá még hogy ha feltételezzük hogy van élet az univerzumban, akkor valószínűleg nem csak még 1 bolygón van, ergo több mint 2 civilizáció létezik, ergo egyre valószínűtlenebb hogy mi vagyunk a legfejletebb, de ahogy Wikin is írták 40-50 évnyi több millió fényévről történő vizsgálat (ami ugye 40-50 millió évvel ezelőtti állapotokról tanuskodik) alapján nem lehet kizárni a földön kívüli életet, és akkor is csak a nálunk fejlettebb (rádióhullámok, etc) civilizációt lehetne kizárni.
nagyon jó téma amúgy, rengeteget szoktam agyalni rajta néha :)

mr.soka 2010.06.25. 23:29:50

aaahhh, ebbe a temaba bele se merek gondolni, pedig a kedvencem :D koszi a postot!

iskolas koromban lattam egy kepregenyfuzetben: a tudos tavcsovebe nez, kontinens, bolygok, glaxisok, univerzumok, es egyszer csak azt latja hogy ot nezik egy mikroszkopon keresztul ...

symore 2010.06.26. 03:02:18

az univerzum gyakorlatilag végtelen...véges számúan lakunk az univerzumban. Viszont bármilyen véges számot elosztva végtelennel, 0-t kapunk. Úgyhogy igazából mi sem létezünk, akkor hogyan is létezhetne bárki más is.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.06.26. 07:48:39

@LSL: az időutazós téma hasonló ehhez, hiszen talán ők is itt vannak köztünk, de fejlettebbek, ezért lehet, hogy csak nem vesszük észre őket, ahogy az idegeneket sem, mert álcázzák magukat

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.06.26. 07:49:17

@mr.soka: a kérdés csupán az, hogy mi a mikroszkóp melyik végén vagyunk :)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.06.26. 07:51:14

@mcbuddha: nem láttam, de tényleg ide vág

Ez a kérdés, úgy látszik, nem hagyja nyugton az embereket. :)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.06.26. 07:53:03

@symore: ha az Univerzum ténylegesen végtelen, akkor a benne lakó értelmes lények száma is az, úgyhogy ebben az esetben talán tényleg létezünk :)

moikboy · http://moikboy.freeblog.hu 2010.06.26. 14:00:37

@symore: nana! Nagyon nem mindegy, hogy _gyakorlatilag_ végtelen (másnéven nagyonnagyonnagyon nagy), vagy valóban végtelen! :)

Szőröstalpú Jeti 2010.06.30. 12:18:09

Egyik Lem könyvben volt, hogy szerinte a kapcsolatfelvételre van egy (csillagászati léptékkel nézve) rövid ablak, amiben ez egyáltalán lehetséges (előtte még nem elég fejlett a civilizáció, utánna meg nem érdekli az ilyemi - bár hogy ezt honnan vette, az rejtély :) ). Ez az ablak pár száz esetleg ezer év méretű. Ha ezt összevetjük az univerum méretével és korával, akkor sok mindent megmagyarázhat (és persze nyitva hagyja az alapkérdést)
süti beállítások módosítása