Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Ha plusz jelet használsz, pokolra kerülsz

2010.06.28. 21:48 blogíró

Egyik nap a plusz jelről olvasgattam, és megtudtam, hogy az izraeli iskolák nem használják ezt a jelet a matematikaoktatásban, mert a vallásos zsidók attól félnek, hogy a plusz jel használata ártalmas keresztény propaganda lenne (hiszen úgy néz ki, mint a kereszt), ezért az összeadást inkább egy másik jellel jelölik. Arrafelé vannak furcsa dolgok a vallással kapcsolatban, de a matematikát összekeverni a hittérítéssel elég szemellenzős hozzáállásnak tűnik. A Wikipédia nem tud arról, hogy a törökök vagy az arabok nem használnák a plusz jelet, pedig nekik is bőven lenne okuk a kereszttel szembeni ellenérzésre.

Természetesen ez a fajta szemellenzősség más vallásoknál is előfordul. Az előző bekezdésben linkelt egyik korábbi bejegyzés megemlíti például a Brian életét, amit keresztény közösségek nyomására istenkáromlás miatt tiltottak be több helyen, többnyire úgy, hogy nem is látták előtte a filmet, csak hallottak róla. Pedig aki látta, az tudja, hogy a film nem Jézust gúnyolja (a Hegyi Beszéd jelenetében az igazi Jézus is megjelenik, akit a Bibliának megfelelően ábrázolnak a készítők), hanem a vallási fanatizmust és az álszentséget. A filmet megnézés nélkül betiltók nagyszerűen demonstrálják éppen azt a fajta viselkedést, amit a film kifiguráz.

Amúgy a vallási fanatikusok (nem a hívők általában, velük nincs baj, csak a fanatikusokkal) ezekkel a tiltakozásokkal akaratlanul is szép bizonyságát adják a hitük gyengeségének. Hiszen az a hit, amit egy összeadásjel leírása vagy egy film megnézése megingathat, eleve nem lehet túlságosan sziklaszilárd ugyebár. :P

2 komment

Címkék: vallás matematika fanatizmus

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyáli úr 2010.06.28. 23:19:57

Szia, amit a végén írtál, akár helyénvaló is lehet bizonyos aspektusból. Pl. gyakran mi, keresztények is vallási fanatizmusnak tartjuk, amikor a muszlimok leverik a szobrok orrát, fejét. Pedig az Ószövetségünkben is benne van, hogy ne készíts faragott képet magadnak.

A helyzet az, hogy azáltal, hogy valamit megfaragunk, bekeretezzük, lezárjuk. A vallás alapjának, a hagyománynak épp a megnyitás a lényege, és maga Jézus is épp a rögzülés ellen küzdött akkor is, amikor nem "az" Istenről beszélt, hanem a "Mi atyánk"-ról.

Amikor a fanatikusok tiltakoznak pl. az ellen, hogy Jézust másnak ábrázolják, mint ami, akkor nem biztos, hogy hitükben inganak meg. Jézus ábrázolása mindig ikon, azaz az ábrázolás nem "faragott kép", nem lezárt valami. Ahol ikon van, ott a szent van jelen. Az úgynevezett fanatikusoknak nagyon fontos, hogy az Atya, akiről most beszélünk, ne "az" legyen, hanem Te, és ebben a Te-ben ők Én lehessenek. Ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy a hitükben inganak meg, csupán fontosnak tartják, hogy az Én-Te viszony ne sérüljön, ne kopjon el, ne cserélődjön le én-az viszonyra, ahol már nem élhetjük át a szemtől szembeniséget, a valódi jelenlétet.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.06.29. 07:23:08

A "Jézust másnak ábrázolják, mint ami" esetben a tiltakozás még érthető is, de a bejegyzésben éppen egy olyan példáról volt szó, amikor a filmben Jézust azon az egy helyen, ahol megjelent, pontosan olyannak ábrázolták, mint a Bibliában, és az egész film egyáltalán nem is róla szólt, a fanatikusok mégis automatikusan tiltakoztak ellene.

Ez az ész nélküli fanatizmus az, amiben nehéz bármi pozitívumot találni.
süti beállítások módosítása