Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Az orvos, aki madzaggal horgászott a gyomorban

2010.07.05. 21:54 blogíró

Régen volt már orvoslástörténeti bejegyzés, ezért ide teszek egy témába vágó érdekességet, amit nemrég olvastam.

1822-ben történt, hogy Alexis St. Martin-t véletlenül meglőtték egy muskétával, és a lövés ökölnyi lyukat vágott az oldalán a gyomráig. Egy helyi orvos kezelésbe vette, de a sebesülés olyan súlyos volt, hogy nem reménykedtek túlságosan a felépülésében. 17 napig minden étel, amit megevett, eltávozott a gyomrából az oldalán levő lyukon, ezután viszont a gyomra újra elkezdett működni, és a nyílás külső széle összenőtt a gyomor falával, vagyis a lyuk állandósult az oldalán.

Az orvos meglátta a nagyszerű lehetőséget az esetben az emésztés tanulmányozására, és felfogadta szolgálatába a gyógyult beteget, hogy kísérletezhessen rajta. A kísérletek úgy zajlottak, hogy egy madzagra kötve ételt lógatott a lyukon keresztül az alany gyomrába, majd egy idő után kihúzta, hogy megtudja, mennyit emésztett rajta a gyomor. A kísérletek tíz éven át folytak, könyv is született belőlük. A wikipédia feljebb linkelt oldalán látható is egy kép a könyvből, ami a lyukat ábrázolja, és a kapcsolódó anyagok között az egész könyv is megtalálható, ha valaki éppen erre vágyik.

Az esetről olvasva azon gondolkoztam, hogy vajon egy orvos részéről mennyire etikus és biztonságos, ha kívülről madzagot lógat egy egészséges ember gyomrába. Még ha feltesszük is, hogy a madzag tiszta volt, valószínűleg nem használ a testnek, ha kívülről belelógatnak dolgokat, és azután kicibálják őket onnan. Ráadásul a kísérletek néha fájdalmasak is voltak, az alany látása időknként elhomályult, szédült, meg ilyenek. Orvosunk azonban nem zavartatta magát emiatt, és tagadhatatlan, hogy a tudomány is haladt előre ezzel egy kicsit, és a jelek szerint még a páciensnek sem lett különösebb baja tőle. 86 éves korában halt meg ugyanis, de akkor is banális okból, mert elcsúszott a jeges lépcsőkön, vagyis a lyuktól még valószínűleg eléldegélhetett volna egy darabig.

Itt elgondolkoztam, hogy mit írhatnék még a végére, de az orvosról és a biztonságról teljesen nem ide illő módon Laurence Olivier klasszikus jelenete jutott eszembe, amelyben Dustin Hoffmann-t faggatja arról, hogy biztonságos-e, úgyhogy ide is teszem azoknak, akik nem látták a filmet:

A jelenet bővebb, angol változata az események folytatásával itt található, de aki fél a fogorvostól, az ne nézze meg. B)

5 komment

Címkék: egészség

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pozo 2010.07.05. 22:25:42

Erről az jutott eszembe aki saját magán hajtott végre műtétet, ( egyből lesznek képek is vigyázz ) : biokemia.blog.hu/2009/12/22/leonyid_rogozov_a_hos_sebesz

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.07.05. 22:30:24

@Pozo: Hallottam az esetről. Egy laikus ezt borzongatónak találja, de ha van érzéstelenítő, akkor egy sebésznek ez inkább érdekes kihívás lehet. :)

noname.blogger · http://suisseproject.blog.hu/ 2010.07.06. 13:39:45

Nem teljesen biztonságos, oké, de semmilyen munka nem az. Vannak ennél veszélyesebbek. Ha nekem lenne ilyen lukam és valaki felbérelne, szerintem simán belemennék (ha bírnám a fájdalmat). A csávó nyilván önkéntes volt, a testében végbemenő esetleges változások pedig szerintem feltűntek volna neki, azaz ha zavarja, abbahagyja és kész.

Amúgy az önkéntes kísérleti alanyok szerintem egy fokkal jobbak (vagy többel is) mint az abszolút nem önkéntes állatok. Nem beszélve arról, hogy az állatok általában nem ússzák meg ilyen könnyen mit ez a csóka, hanem esélyesen belehalnak. Akkor már inkább önkéntesek, akiknél a doki komolyan figyel arra, hogy ne okozzon életminőségbeli változást.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.07.06. 16:23:21

@noname.blogger: de nem ez volt a munkája, hanem szolgának fogadta fel a ház körüli munkákra (favágás, ilyenek), és a kísérletek ezek mellett folytak. Nem hiszem, hogy busásan meg lett volna fizetve érte.

Egyébként egyetértek azzal, hogy ha valaki a kockázatok ismeretében vállalja a kísérleteket, és jól meg is fizetik érte, akkor azzal nincs semmi gond, és ráadásul ezt lerövidíthetné a gyógyszerek fejlesztési idejét, amik így hamarabb eljuthatnának a rászorulókhoz.

noname.blogger · http://suisseproject.blog.hu/ 2010.07.12. 18:27:11

@blogíró: Azért csak kereshetett volna másik szolgamelót ha akar, nem hiszem hogy mindenki benne akart volna turkálni. Akkora munkanélküliség csak nem volt. Ha meg igen, akkor szintén nem a doki a hibás, hiszen ő csak alkalmazkodott a piachoz, amikor annyit kínált, amennyit. Ha a csávót a luk miatt nem vették volna fel máshova (mert mondjuk nem tudott emelni) akkor meg szintúgy jól járt.

Normál körülmények között a következőképpen néz ki a dolog:

-Dokikám, fizetésemelés kellene, mégiscsak kevés ez a zsé...
-Ne viccelj már ember, máshol sem kapsz többet favágásért.
-No jó, de én nem csak fát vágok, tudod te azt... Ha így folytatod, elmegyek máshova oszt' ott majd nem turkálnak bennem és megkapom ugyanezt a pénzt, te meg kísérletezhetsz tovább a kóbor macskákkal.
-Háát, végül is megegyezhetünk...

Szóval úgy általánosságban, nem hiszem hogy a csávónak olyan nagyon rossz dolga lett volna, a lehetőségeihez képest.
süti beállítások módosítása