Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

A jövőbelátás bizonyítása már folyamatban van

2010.11.16. 21:44 blogíró

Mint tudjuk, egyes tudósok szellemes kísérleteket találtak ki a halál utáni élet bizonyítására, és ahogy olvasom, más hasonló témák tudományos megközelítésével is próbálkoznak. Most éppen a jövőbelátás van soron, és hamarosan meg is jelenik az egyik neves pszichológiai kiadványban egy publikáció, ami 8 évnyi munka eredményét foglalja össze, és az eredmények szerint a jövőbelátás megfelelő kísérletekkel statisztikailag kimutatható.

Az egyik kísérletben a résztvevőknek szavak listáját mutatták meg, majd megkérték őket, hogy próbálják felidézni a látott szavakat. Ezután a kezdeti listából véletlenszerűen kiválasztottak néhány szót, és megkérték a résztvevőket, hogy gépeljék le őket. Az eredmények szerint azokat a szavakat, amiket a végén legépeltek, az előző lépésben sikeresebben idézték fel emlékezetből, vagyis a véletlenszerűen kiválasztott szavak utólagos gépelése hatással volt a kísérlet korábbi szakaszára.

Egy másik kísérletben az alanyoknak képekről kellett véleményt mondaniuk, de előtte tudat alatt befolyásolták őket azzal, hogy egy pillanatra egy szót villantottak fel előttük a képernyőn. Ha például a "ronda" szót villantották fel, akkor az alanyoknak több időbe tellett eldönteni, hogy egy cica képe kellemes-e vagy nem, mint amikor a "gyönyörű" szóval befolyásolták őket. Ezután megfordították a kísérletet, és visszafelé is működött, vagyis, ha jól értem, a befolyásolás akkor is kihatott a döntéshez szükséges időre, ha a kép megnézése és a döntés után villantották fel a befolyásoló szót.

Érthetően sokan szkeptikusak az ilyen eredmények hallatán, de a bírálók egyelőre nem találtak módszertani hibát az eljárásban, és már el is kezdődtek a próbálkozások a kísérletek reprodukálásra. Feltételezve, hogy megerősítik az eredményeket, praktikusan vizsgáknál jól lehetne használni az effektust, hiszen a vizsga után az ember egyszerűen átnézné újra a nehezebb tételeket, és így jobban tudna rájuk emlékezni korábban, a vizsga alatt. :P

Mellesleg ha működik a dolog, attól szerintem még nem biztos, hogy jövőbelátásról van szó. Az is lehet, hogy fordítva kell nézni, és retrokauzalitás van a háttérben, vagyis az utólagos szóolvasgatás visszahat a korábban végrehajtott tesztre. Ezzel tehát befolyásolhatnánk a múltat, ami elég bizarr gondolat, de miért lenne bizarrabb, mint a jövőbelátás? :P Persze ez a lehetőség csak akkor akkor jöhetne szóba, ha létezik a szabad akarat, ami egyáltalán nem biztos.

De ha a retrokauzalitástól el is tekintünk, az eredeti felvetéssel, a jövőbelátással kapcsolatban is maradok inkább szkeptikus, amíg ki nem jönnek a független tesztek eredményei. Mindenesetre elég érdekes lenne, ha tényleg bebizonyosodna a dolog. B)

11 komment

Címkék: tudomány ember pszichológia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

daniferi 2010.11.17. 04:46:47

Szerintem a deja vu is ilyen lehet inkább. A jövőt érzékeljük, ami aztán meg is történik, ezért úgy érezzük, hogy ez mintha már lett volna. Persze az érzés és a történés között nagyon minimális idő telik el (közel nulla), de mégis az agy észleli ezt és így próbálja feldolgozni.

a kis lebowski 2010.11.17. 08:24:57

3 bejegyzéssel ezelőtt a "Problémamegoldás alvással" résznél meséltem egy álmomról, amiben megálmodtam, hogy egyik vizsgámon melyik tétel húzom és melyik tanárnál felelek. Ez is csalhatatlan bizonyítéka annak, hogy az általad itt leírt eljárás működik, biztosan azért írtam oda, mert tudtam hogy nemsokára készül egy ilyen poszt :)

ojio 2010.11.17. 08:45:48

@daniferi:
A deja vu-ről olyasmit olvastam/hallottam sok évvel ezelőtt, hogy akkor érzünk ilyet, amikor egy információ valamilyen oknál fogva a rövid és a hosszú távú memóriánkba egyszerre kerül be.

Nem tudom, de logikusnak hangzik, hogy alapesetben a rövid távú memóriánk (vagy aktuális érzékelésünk) valahogy egyeztet a hosszú távú memóriánkban található adatokkal, és ha ott talál valamit, akkor "érezzük az emlékezést". Ha valamiért egy adat azonnal bekerül a HTM-be, akkor az RTM azonnal meg is találja.

Azt szinte mindig tudjuk, hogy most nem emlékezünk, hanem deja vu-nk van, tehát lehetséges, hogy van egy kis latencia a HTM és RTM egyeztetés között, ami pár másodpercen belül teljesen elcsúszik. A deja vu érzése ezáltal teljesen eltűnik. A deja vu-hoz tehát szerintem kettő vagy három dolog kell:
- egyidejű "adatírás" a két memóriába, és
- valójában KÖZEL egyidejű írás ésvagy
- (ezt még nem említettem) az emlékrendszerrel való kapcsolat hiányának érzete.

Az utóbbi kettő közül elég, ha egy teljesül.

És ez nem igazán a blogbejegyzéshez kapcsolódik, csak most ez jutott eszembe.

szemet 2010.11.17. 13:11:45

Ha szóemlékezet és a véletlenül sorsolt szólista között korreláció van (ami még nem jelent ok-okozati összefüggést (retro irányban sem) ami ugye egy erősebb állítás)
Abból a legegyszerűbb következtetés szerintem az, hogy a véletlen szólista valójában nem véletlen.

Hiszen ha tényleg véletlen lenne a kisorsolt szólista, akkor definíciószerűen 0 lenne a korreláció, nem lehetne más.

Ez alapján a legkézenfekvőbb elképzelés, hogy az alanyok a sorsolás eredményét befolyásolták (és ehhez nem kell mindenféle időbeli anomáliát feltételezni) úgy hogy esélyesebbek legyenek azok a szavak amikre emlékeznek.
A véletlen generátorok befolyásolása az ESP-n belül régóta kutatott (bár pont mint minden más az ESP-n belül kutatott témakörre esetében, ebben sincs túl nagy egyetértés...;):
en.wikipedia.org/wiki/Parapsychology#Psychokinesis_on_random_number_generators

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.11.17. 17:46:29

@daniferi: a déja vu szerintem is inkább valamilyen memória-döccenés lehet, ahogy ojio mondja, nem kell feltétlenül jövőbelátással magyarázni

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.11.17. 17:47:26

@a kis lebowski: majd ha rendszeresen megálmodod előre a vizsgatételeket, nem csak egyszer, akkor elhiszem ;)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.11.17. 17:53:06

@szemet: én is így látom, ahogy a halál utáni bejegyzésben is írtam, hogy ha esetleg bebizonyosodna, hogy működik a dolog, akkor sem biztos, hogy jövőbelátásról van szó, mert lehet bármilyen más parajelenség is

De ezzel a kérdéssel elég akkor foglalkozni, ha egyáltalán sikerül független kísérletekkel bizonyítani az effektust, ami még hátravan.

Takacsi 2010.11.19. 22:40:50

Elolvastam többször is az első kísérlet leírását de nem értem :( valaki elmagyarázná?

ESz · http://emich.hu 2010.11.19. 22:53:27

A témában ez is egy érdekes cikk, a Princeton egyetem Globális öntudat projektjéről szól:
www.idokep.hu/hirek/jovobe-latas

Illetve olvastam vagy láttam valahol több furcsa kísérletet a retrokazualitásról. Az egyikben egy folyadékkal teli medencén áthatoló elemi részecske furcsa hatását vizsgálták, ugyanis gyakran előfordult hogy a medence távoli falán előbb jelentek meg a visszaverődési hullámok mint hogy a részecske belépett volna a medencébe. Ugyanakkor ha volt lehetőség megállítani a részecske becsapódását, a jelenség nem volt tapasztalható. Szóval valahogy úgy működött a retrokazualitás, hogyha nem volt fizikai lehetőség arra hogy megváltoztasd a jövőt, akkor megláthattad...

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.11.23. 22:13:06

@Takoca: az Index is írt róla pár nappal később, hátha ők jobban magyarázták: index.hu/tudomany/2010/11/18/latjuk_a_jovot/

Takacsi 2010.11.23. 22:38:28

@blogíró: köszi, így már értem
süti beállítások módosítása