Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Az élet paradoxonai

2011.02.09. 22:30 blogíró

A minap belebotlottam a Wikipédián a paradoxonok listájába, és van jócskán belőlük, úgyhogy csak néhányat említek meg ízelítőnek a talán kevésbé ismertek közül:

  • A barátság-paradoxon: ha valaki megszámolja a barátait, majd megkéri őket, hogy ők is tegyék meg ugyanezt, akkor az eredmény szinte minden ember esetében az lesz, hogy a barátainak több barátja, van mint neki. A látszólagos furcsasága ellenére a jelenségnek elég logikus magyarázata van. Nem is írom ide, inkább próbáljátok meg kitalálni, ha nem ismeritek. :)
  • Az Abilene-paradoxon: egy csoport közösen meghozhat egy olyan döntést, aminek egyénileg a csoport minden tagja ellene van, de a kommunikáció hiánya miatt mindenki azt hiszi, hogy a többiek támogatják, ezért ő sem szólal fel ellene, így közösen elfogadják a nemszeretem alternatívát. Menedzsereknek, csoportvezetőknek hasznos lehet tudni erről a csapdáról.
  • A Fenno-paradoxon: az amerikaiak általában elítélik a Kongresszust, mint intézményt, mégis megszavazzák a saját kongresszusi képviselőiket, ezzel indirekt módon támogatva a Kongresszus létét. Lehet, hogy ez nálunk sincs nagyon másképp. :)
  • A tolerancia paradoxona: ha egy toleráns ember nem kedveli a nem toleráns embereket, akkor intoleráns velük szemben. Mi a helyes hozzáállás ebben az esetben számára? Tolerálja az intoleráns embereket is, és ezzel fogadja el az intoleranciát, vagy ne tolerálja őket, ezzel viszont beismerve, hogy ő is intoleráns?
  • És végül egy Hegel-től származó paradoxon: a történelemből azt tanuljuk meg, hogy nem tanulunk a történelemből. Jó lenne, ha nem így lenne.

A wikis oldalon van még egy csomó paradoxon, ott lehet böngészni, illetve itt is volt már szó néhányról (szénakazal, Fermi, Jevons).

4 komment · 1 trackback

Címkék: paradoxon

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asidotus 2011.02.10. 13:23:36

A tolerancia - intolerancia érdekes kérdés.
Szerintem a tolerancia addig tart, amíg mindenki hagyja a másikat.
Például addig lehet valaki muszlim mellettem, amíg ő maga éli meg a maga hitét. De amikor elkezd velem foglalkozni? El kezd zaklatni, hogy ne igyak szeszt, ne egyek disznóhúst, stb.
Intoleráns emberrel, aki másokat piszkál, föl kell lépni, hogy hagyja abba mások piszkálását. Tartsa meg magát magának.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2011.02.10. 17:09:10

@Nűnű: egy felénk gyakoribb példa lehet erre a dohányosok kérdése

Egy légtérben tolerálhatjuk őket, mondván, hogy ők csak a maguk dolgával foglalkoznak. Ekkor szívni kell a füstjüket.

Ha viszont nem hagyjuk, akkor megkapjuk, hogy intoleránsak vagyunk, mert nem engedjük, hogy azt csinálja, amitől jól érzi magát.

UnA 2011.02.11. 12:54:06

tolerancia:
1. "ezzel viszont beismerve, hogy ő is intoleráns" - a beismerés / szembesülés mindig nehéz eset, ezért nem szeretik az emberek (én sem). De hosszú távon mégis jobb...
2. nekem az a meglátásom a toleranciáról, hogy ez kicsit túl van lihegve, sokan úgy gondolják, hogy ez valami különleges erény. Pedig ha valaki csak "eltolerálja" a többiek hülyeségeit, az neki sem jó: ugyanolyan belső frusztráció, mint egy sima hazugság.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2011.02.11. 21:49:36

@UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de idővel rájön az ember, hogy azért nem kell túlzásba vinni. B)
süti beállítások módosítása