Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Nem csak pénzügyi válság

2008.10.09. 06:14 blogíró

 

Életforma válság is.
 

A metrón ma néztem az arcokat, és senki sem látszott különösebben boldognak. Elnyűtt, rezignált arcokat láttam, nem csak időseken, hanem fiatalokon is. Ahogy végignéztem az embereken, találgattam, hogy mi hajthatja őket az életben? Mit jelent számukra a boldogság? Mi az a cél, amiért küzdenek?

A nagy autóért? Házért? Presztízsért? Mi teszi manapság az elégedett embert az anyagi javakon túl? Egyáltalán van azokon túl valami?

A világban zajló válság is konkrét betegségtünet. Egy harácsolásra építő világ agóniájának lehetünk tanúi. Nem a végső agóniájának, lesz innen is felépülés, de nem fog sokat váratni magára a következő roham. Egy olyan világ, ami arra épít, hogy mindenki egyre többet vásárol, egyre többet akar szerezni, és ez a stabilitásának az alapja (mert ha csökken a fogyasztás, akkor beindul a negatív spirál, a recesszió), az soha nem lehet egészen stabil, mert mindig lesznek olyanok, akik belefáradnak a folytonos szerzésbe, vagy elgondolkoznak azon, hogy mire is jó ez az egész.

Nézve a metrón utazókat arra gondoltam, hogy mi lenne, ha megfordítanák a propagandát. Ha arra nevelnének bennünket, hogy elsősorban örülj annak, ami van, és ne akarj mindenáron többet. Nem boldogabb lehetne így az átlagember? Persze, erre lehet mondani, hogy ez a felfogás a fejlődés ellen hatna. Stagnáláshoz vezetne. Hiszen minek találjunk fel új dolgokat, ha úgyis megelégszünk azzal, ami van?

Ebből viszont adódik a következő kérdés: boldogabb lett az átlagember azáltal, hogy végbement az elmúlt századokban a technikai fejlődés? Jó, hogy van Internet, mobiltelefon és atomerőmű? Az kétségtelen, hogy az orvostudomány több embert meg tud gyógyítani, az is jó, hogy folyik a csapból a víz, ha megnyitom, és nem kell a kútra menni. Sok kis apró kényelmességet megszereztünk, amiről nehezen mondanánk már le, de a boldogság megoldása mintha még mindig váratna magára.

Vajon ki a boldogabb? A ma embere, aki bekapcsolja este a tévét, és megnézi a Győzike-sót, vagy egy nomád állattartó közösség tagja, aki a nap végén kiül a jurta elé, és nézi, hogyan ég le a tűz?

18 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Advanced Flight 2008.10.10. 07:11:19

Elsőőőő! (vagy nulladik?)

Advanced Flight 2008.10.10. 07:16:09

Egyébiránt a mai ember "harácsolása" szerintem nem más, mint az ősember gyűjtögető életmódja, csak kicsit más dimenzióban. :-)

Azért én a vezetékes vízről meg az áramról nehezen tudnék lemondani...

Murderface 2008.10.10. 07:29:05

Örülök a csekkeknek meg a számláknak. Kurvára. De most komolyan.
Véleményem szerint rossz felől közelítetted meg a dolgokat. Magyarországon aki metróval közlekedik, az a pénzt nem harácsolni szokta, hanem összekuporgatni, hogy kijöjjön a hónap végére legalább nullára.
Én néha szoktam mosolyogni másokra metrón, villamoson, nagyjából a kisgyerekek 4-6 éves korig, meg néhány vidéki, akik visszamosolyognak rám, a többi ember elkapja a fejét, hülyének néz, vagy csak bambul tovább.
Lelkibeteg nép vagyunk, de nem elsősorban a harácsolás miatt (legalábbis nem a mi harácsolásunk miatt).
Szerintem.

x 2008.10.10. 07:40:18

Szerintem ne magadból indulj ki. Most is kiülhetsz a jurta elé nézni, ahogy leég a tűz, nem muszáj a győzike show-t nézni.
Ne hidd azt, hogy mondjuk a 200 évvel ezelőtti ember élete csupa öröm és boldogság volt.
Napi 20 orát szántotta a földet 2 ökörrel, és épp hogy meg volt a napi betevő. Utána már nem volt nagyon ereje leülni meginni egy olyan sört, ami barna vízből készült.

MARis 2008.10.10. 07:45:26

Megdöbbento mennyire fején találtad!.. Ugyanerre jutottam én is. Lassan elfeleltünk emberi kapcsolatokat , értékeket, hangulatokat..stb gyűjteni . Helyette mindenféle vackot gyújtögetünk , kapkodva , lázasan, mert hu még 2 napig akciós!.. Aztán 1-1,5 év múlva kidobjuk.. Na de ha már erre rájövünk , és itt az eszmélés, akkor illő lenne picit irányt váltani.. Ez az ami nem könnyű. De nem is lehetetlen. Kívánom sokunknak hogy sikerüljön. :)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.10.10. 07:46:18

Írtam is, hogy ezek a kényelmességek jó dolgok, én is szeretem őket, de a megszerzésükkel el is veszítünk dolgokat.

Valahogy az egyensúlyt kellene megtalálni a kettő között.

hoel 2008.10.10. 07:46:54

Kedves Blogiró, most tedd fel azt a kérdést, hogy mi az élet értelme és máris helyben vagyunk. Gimnáziumi irodalom óra, kamaszok vitaeste a 3- dik cében.

Paikea 2008.10.10. 07:46:56

Olvassatok el Daniel Quinn Ishmael/Izmael c. konyvet, megjelent most magyarul is. Pont errol szol, olyan meglepo szempontbol vizsgalja draga Kultura Anyankat, amitol egnek all a hajad! Elgondolkodtato es vitaindito.
Beszelgessunk errol!

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.10.10. 07:49:19

Ezt a sztorit is ide lehet citálni:

Egy gazdag üzletember egy halászfaluba látogat hosszabb időre. Pár nap után feltűnik neki egy halász, amelyik 10 órakor megy ki a tengerre kis csónakjával, közel a partnál fog pár halat, majd 12-re pontban visszatér, a nap hátralévő részét pedig a parton üldögélve, napozva tölti el. Egy hét után nem birja tovább a gazdag üzletember és megkérdezi a szegény halász: - Mondja, miért nem megy beljebb a tengeren a csónakjával? - Minek? - kérdez vissza a halász. - Hát hogy több halat foghasson! - De minek? - Hogy több halat tudjon eladni! - De minek? - Hogy több pénze legyen! - De minek? - Hogy vehessen egy nagyobb hajót! - De minek? - Hogy még több halat tudjon fogni! - De minek? - Hogy még több pénze legyen! - De minek? - Hogy fel tudjon venni egy alkalmazottat! - De minek? - Mert akkor más dolgozna maga helyett, és egész délután a parton üldögélhetne! A halász értetlenül néz a gazdagra: - De hát ezt csinálom most is!

Ennyi 2008.10.10. 07:49:48

Egyetértek X-szel, régen sem volt könnyebb az élet, csak talán kevésbé pumpálták az ember agyába azt, hogy az értékedet az adja meg, hogy mekkora a vagyonod, vagy milyen sokat keresel. De nem így volt ez a középkori földesuraknál is?

Azonban van a cikkírónak is igazsága. Egyértelmű, hogy végtelenségig nem lehet növekedni egy bolygón (elmenni meg nem igazán tudunk a jelen állapot szerint). Nem az a gond, hogy szerezni és birtokolni szeret az ember, hanem hogy a stabilitáshoz kell a fogyasztás növekedése. Ha a fogyasztás állandóságára is épülhet egyensúly, talán jobb lenne a helyzet.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.10.10. 07:50:40

hoel: az élet értelméről csak harmadikos kamaszok vitatkozhatnak? ez valami gyerekes dolog?

Jómunkásember 2008.10.10. 08:09:41

a fogyasztói társadalmon alapvető emeberi vonásokra épít ezért ennyire sikeres.a mohóság, a kapzsiság és a telhetetlenség mind ide tartozik (én sem vagyok kivétel).

alapvetően a lustaság miatt találtak fel egy rakat dolgot, és zt pedig valóban ne hidd hogy akkora népünnepély volt az élet 200 éve.:)

a stressz fogja kivégezni ezt a társadalmi berendezkedést, mert durva paranormális reakciókat fog kiváltani az emberekből amikor rájönnek h esélyük sincs elérni azt aminek az elérését folyamatosan sulykolják belé...

trafikos '77 2008.10.10. 08:20:57

Abszolút igazad van. Miért nem mész el egy Északi - Középhegységben lévő zsákfaluba? Nem poénkodok, tényleg! Ott szerintem elég távol lehet lenni a civilizácíótól...

zsemle 2008.10.10. 08:25:01

Sokkal, sokkal jobban elunk mint a tortenelem soran valaha. Az egyetlen gond, hogy a media sulykolja az emgerekbe, hogy ok es ami megvan nekik az keves, vagyjanak meg tobbre. Ettol boldogtalanok. Kapcsold ki a tevet, hagyd a magazinokat, szabadulj meg a sulykolas nyomasatol.

dr. Justice 2008.10.10. 08:36:28

Eltekintve kapzsisagtol es minden emberi csufsagtol, mar joval a valsag elott is "fenntarthato fejlodes" volt a penzemberek feje fajasa. Merthogy a fogyasztas fokozasa moge a termeles fokozasa szuksegeltetik, ami pedig a nyersanyagok es az energiahordozok kitermelesenek fokozasat vonja maga utan. Es ezekbol speciel nincsen korlatlanul, sot. A hatekonysag fokozasa es az ujrafeldolgozas is csak ideig-oraig jelent megoldast, ha a novekedes folytatodik. Akkor miert van ez az egesz fejlodeses mizeria? Mert ha stagnalas van, az azt jelenti, minden uj joveveny a regiektol vesz el piaci reszesedest. Ami ellen az ott levok nyilvan fellepnek, lasd ceh rendszer. Ami pedig a kasztok befagyasat vonja maga utan. A fejlodes a diffuz tarsadalom alapfeltetele, ahol barki viheti barmire... Legalabbis papiron.

belekotty 2008.10.10. 08:53:19

A kommunizmus is erről szólt, hogy ne harácsoljunk.
Az elv szép volt, csak nem működött.
Ahogy az emberi kultűra és társadalom az innovativ fejlődéstől lett az ami. Ezzel a kommunizmus ellenkezett.
A harácsolás, szerzés vágya innovációra, munkára serkenti az embert.
Egy komoly találmány többet ad hozzá az emberi társadalomhoz összességében, mint egy közepes ország GDP-je.
A rabszolgatrtó társadlomból átléptünk a feudalizmusba, abból a vadkapitalizmusba. A vadkapitalizmust a szocializmus és kommunizmus mellett megreformálták, majd azok bukása után jött a globalizáció. Ez nem törödik azzal, hogy amit egy pénzügyi csoportnak hoz, annál sokkal többet árt a világnak. Most ennek a bukását látjuk. Ezt is meg fogják reformálni, az államok most saját multiaikat fogják elkapni, hogy ne tologassák a termelést és a pénzt ide-oda, rövid távú érdekek alapján, mert annak ez lesz a vége.
A gazdag amerikaiak kivitték a termelésüket az országból, a pénz dől a bankokba akik hiteleznek a már sokkal kevesebbet termelő széles középrétegnek, akik hitelből élnek. Itt az eredmény.

zozocam 2008.10.10. 14:11:03

Hát már ne is haragudj kedves blogíró, de hány "nomád állattartó közösség "-hez volt szerencséd?
Mindig hahotáznom kell, amikor ilyenekkel példálóznak, termlszetközeli népek, blablabla.
Hidd el ugyanolyan materialista, harácsolós a legtöbb, mint mi. Ha teheti ő is dvd-t néz és nem a kurva tábortüzet... De hát ha olyan jó lenne nekik, akkor mág komoly számban léteznének ilyen közösségek, de a valóság nem ez. Csak egy-két töredék család grasszál a vadonban ma már.
Ja és megtetézve azzal hogy a legnagyobb környezetszennyezők, akikkel valaha találkoztam. Muszáj vándorolniuk mert szétbarmolják a környezetüket rövid uton... Legalábbis azok a népek, akikhez nekem volt szerencsém. Ja, és nem mint turista.
süti beállítások módosítása