Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Hogyan jussunk újszerű gondolatokra anélkül, hogy a kisujjunkat mozdítanánk

2009.02.15. 21:22 blogíró

Olvastam egyszer régen egy módszerről (a linket most nem találom, sajnos), amivel egyszerűen csiholhatunk ki magunkból kreatív gondolatokat, ha valami problémára nem találjuk a megoldást, és új ötletre lenne szükség. A módszer lényege az volt, hogy le kell ülni, és várni kell. Ennyi. Tényleg.

Az ember leül egy kényelmes székbe egy olyan zárt helyiségben, ahol tudja, hogy legalább egy órán át nem fogják zavarni, és vár. Nem foglalkozik semmivel. Nem babrál papírokkal, tollakkal. Nem iszik vizet, nem megy ki a WC-re. Csak ellazítja magát, ül, és vár. Arra nem emlékszem, hogy a szemet be kell-e csukni közben, de gondolom célszerű.

Semmi egyéb megkötés nem volt. Nem kell koncentrálni a levegővételre, nem kell meditálni, nem kell elengedni a felbukkanó gondolatokat. Csak várni kell.

Körülbelül a 30. percnél (az idő valószínűleg egyénfüggő, és ez csak egy átlagos szám) következik el az a pillanat, amikor meglepően új gondolatok bukkannak fel az ember fejében, és olyan lehetőségek kerülnek napvilágra, amik addig valahol a háttérben lappangtak. Nem tudom, hogy mi a módszer mechanizmusa, de valószínűleg olyasmi lehet, hogy az első fél órában a tudatos agy küszködik, hogy „csinálj már valamit, ott vannak a számlák, omlik a vakolat, csöpög a csap”, és így tovább. A 30. perc után azonban a tudatos agyrész feladja, és azt mondja, hogy „jól van, akkor csinálj, amit akarsz”, elmegy duzzogni, és átadja a helyét a kevésbé tudatos részeknek.

Nem lenne haszontalan kipróbálni, ha tényleg új ötletekre lehetne jutni vele, de eddig még nem tettem vele próbát. Nem hiszem ugyanis, hogy ennyi időt ki tudnék bírni egy helyben, tétlenül. Ebből a szempontból még az olvasás is aktív tevékenység, hiszen az ember ott is leköti magát valamivel, de hogy egy órán keresztül ne csináljon az ember semmit? Ne is aludjon, de ne is matasson semmivel, csak üljön egy helyben? Ez egyelőre meghaladja a képességeimet.

Elég paradox dolog, ha ez a módszer tényleg így működik, ahogy le van írva, és tényleg újszerű gondolatokra, megoldásokra lehet jutni a segítségével, de a modern ember a hajszolt életmódja miatt egyszerűen képtelen alkalmazni, és ezért ott hever parlagon, kihasználatlanul.

Ha van olyan, aki olvassa ezt, és ki is tudja próbálni saját magán, akkor legyen szíves, értesítsen kommentben az eredményről, mert érdekelne. :)

 

19 komment

Címkék: önfejlesztés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spig 2009.02.16. 21:49:03

Jo a mottod :)

Nohat.Koszi az otletet,kiprobaltam,es jott is a megvilagosodas.. :D Lepni kell,mert mar csak visszafejlodes van.
(Egyebkent en ilyenkor folyton elalszom,de azt is toled tanultam,hogy par perc alvas is jobb a semminel,sooot...)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.02.16. 22:45:13

@spig: nem hiszem, hogy már ki is próbáltad. csak komolytalankodsz :D

Mikor mondtam ilyet, hogy pár perc alvás is több a semminél? Nem keversz össze valakivel? :) Tényleg beszéltünk ilyesmiről?

Ez a fenti bejegyzés egyébként jól illett volna a hajdani tudatos topikba, nem? Szinte sejtettem, hogy ennek kapcsán be fogsz írni. :)


Berink mondta, hogy akart neked írni, de nem tudott, mert törölted magad. Hát illik ilyen szertelennek lenni? :DDD

oatBXL · http://blog.osztrogonacz.com 2009.02.17. 10:32:04

Pedig működik. rendszeresen sikerül a koncentrálás nélkül előhozni a "hátsó" gondolatokat, kis edzéssel nem kell egy óra sem.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.02.17. 11:15:03

@oatBXL: írtam, hogy az idő egyénfüggő :)

Neked mennyi idő kell hozzá? Úgy csinálod, ahogy le van írva, vagy van valami saját módszered? Érdekelnek az ilyen dolgok.

Sonja White (törölt) · http://sonjawhite.blogol.hu/ 2009.02.17. 22:44:24

Nem akarok itt hittérítő lenni, mert nagyon nem jellemző rám, de ezt is meg lehet oldani Agykontrollal. Nem kell hozzá egy óra, ahogy oatBXL is megmondta ;)))

spig 2009.02.17. 23:20:14

@blogíró:
Ismersz már.... :D
Ok,nem most,de régebben próbálkoztam a naaaagy semmire gondolni.Vagy nem ment,és zakatolt az agyam,vagy elaludtam. :#
Tényleg nem nálad olvastam a pár perces alvásról?Kár,mert most jó lett volna visszaidézni...remélem eszembe jut majd.Valami olyasmiről volt benne szó,hogy elég napi párszor negyedórát szundítani,és így jobban kihasználhatjuk az amúgy sem túl hosszú életünket.
Sajnálom,hogy Berink nem tudott írni,remélem nem volt túl fontos....de itt megtalál,néha benézek majd.Üdvözlöm,ha látod.És Bácsikámat,meg Tuskót is.
Nem szertelenség volt egyébként,sőt.Bár viszonylag hirtelen jött az ötlet (volt utolsó csepp a pohárban),de eddig még nem bántam meg.Illetve egy icipicit,láttam,visszaadták a régi kedvenceimet :))
Szóval,majd ha úgy érzem,ott a helyem,megyek úgyis.Most nem hiányzik.(Amúgy is csak piszkáltál folyton te is... :D B)) )

cincinnatus 2009.02.18. 00:57:38

@spig: Nem szép dolog meggondolatlanul futkosni. Mindig azok a poharak, meg cseppek...;)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.02.18. 07:09:56

@spig: most már tudom, hogy milyen pár perces alvásról van szó. Tényleg beszéltünk róla. 4 óránként 20 perc alvás, és ezzel le van tudva a napi alvásadag. :)

Majd ha meggondolod magad, akkor azért gyere majd vissza a fórumra, amíg még áll a parkoló. :)

Addig is, ugye tudod, hogy itt is lehet "privit" írni? Ha be vagy lépve, akkor rákattintasz a hozzászóló nevére, és ott az Üzenetküldés alatt üzenhetsz neki, és emailben megkapja az üzenetet.

Ha egyszer éppen olyanod lesz, hogy beszélgetnél, akkor nyugodtan írj privit. ;)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.02.18. 07:13:47

@Sonja White: ha ez az Agykontroll ilyen szuper, akkor ki kell majd próbálnom. :)

Csak egyet nem értek: úgy hallottam, az Agykontrollos embereknek is vannak problémáik, mert ha nem így lenne, akkor már az egész világ Agykontrollos lenne.

De ha ez ilyen univerzális módszer, akkor miért nem oldják meg minden problémájukat vele? Vagy miért nem előzik meg eleve a problémákat?

Aki Agykontrollos, és vannak megoldatlan problémái az életben, az rosszul használja a módszert?

Sonja White (törölt) · http://sonjawhite.blogol.hu/ 2009.02.18. 19:10:01

@blogíró: Biztos, hogy én vagyok erre a legalkalmasabb ember? :)))

Szóval. Az AK-osok nem azt a szót használják eleve, hogy probléma, hanem azt, hogy feladat. :) És igen, mindenkinek vannak feladatai, mivel az élet nem egy statikus valami, mint egy szobor, hogy kifaragtam és kész.
Mindig vannak újabb és újabb megoldandó feladataink. És igen, az AK-osok meg is tudják előzni a problémákat. Számtalan ilyen történet van.
Javaslom az AK boltot, a weboldalon fent van a címe, vedd meg az AK könyvet és a sikerekről szólót, szerintem ott minden kérdésedre kapsz választ.
Ja és igen. Az emberek hajlamosak ellustulni és nem használni naponta a módszert...
És még valami. Az AK nem istenképző!!! :) De nagyon hasznos ;)

spig 2009.02.18. 22:53:06

@cincinnatus:
Igazad van.
Ki futkos egyébként meggondolatlanul? :D

spig 2009.02.18. 22:59:59

@blogíró:

Nem tudtam,hogy itt is lehet privatot írni :))
Most mar csak az a baj,hogy egy mar nem letezo email-cimmel vagyok itt registralva,tehat nem tudok neked írni.Hacsak nem regelek egy megujabb malacot :O :D
Szerintem neked nem fog tetszeni az agykontroll.Kíváncsi vagyok,igazam lesz-e.

cincinnatus 2009.02.19. 00:49:58

@spig: Egy malachölgy, aki kiszáradni vélt pocsolyája láttán csapot papot hátrahagyva elmenekült...;)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.02.19. 08:08:02

@Sonja White: olvastam régen az Agykontroll könyvet, szóval nem vagyok teljesen járatlan a témában. Akkor kicsit olyannak tűnt nekem, mint egyfajta vallás. Hinni kell benne, hogy működjön. Én viszont mérnök vagyok, ezért nehezemre esik irracionális dolgokban hinni bizonyíték nélkül. :)

Mások történeteit meg lehet persze hallgatni, de az igazi bizonyíték az lenne, ha velem történne meg, az viszont csak akkor történhetne meg, ha elhinném, hogy működik a módszer.

Ördögi kör ez. :D

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.02.19. 08:12:12

@spig: nagyon bizalmatlan malac vagy, hogy nem létező címmel regisztrálsz. :D

Egyébként nem létező címmel csak az a biztos, hogy neked nem lehet küldeni üzenetet, küldeni talán tudsz másoknak.

Persze ilyenkor érdemes beírni az üzenetedbe az igazi email címedet, ha választ is akarsz kapni. ;)

Te is agykontrolloztál valaha?

spig 2009.02.19. 17:11:02

@cincinnatus:
Nem vélt,hanem valós kiszáradás miatt hagyta el a terepet.Menekülésről szó sem volt :D

spig 2009.02.19. 17:17:02

@blogíró:

Újabb bizonyíték,hogy az informatika gyerekcipőben jár még /ellentétben az orvostudománnyal :D / : mai napig nem tudták megoldani,hogy nemlétező e-mail címre kapjak levelet :D B) Egyébként nem is hittem volna,hogy így is lehet kommentelni....sok értelme van,mondhatom,a regisztrációnak... :D

Majd kipróbálom,tudok-e nemlétező levelet írni B) :D

Olvastam az agykontrollról,próbálkoztam is ezzel-azzal,de azt hiszem,alkalmatlan vagyok rá.Nem tudok kikapcsolni .Persze lehet,hogy csak nem voltam elég kitartó... :#

Sonja White (törölt) · http://sonjawhite.blogol.hu/ 2009.02.19. 18:32:54

@blogíró: :)) Nem tudom milyen mérnök vagy, de... javaslom olvasd el még egyszer a könyvet, úgy, mintha az emberi agy helyett egy erősítőről / adó-vevőről lenne szó benne.
;))

Ha további (akár konkrét) kérdés van ezzel kapcsolatban, akkor mailben állok rendelkezésre. :)

Ja és az Agykontroll nem vallás. Csak egy módszer... :)

I. P. S. 2010.07.05. 23:34:02

Nem tudom, mennyire lehet hinni ebben a technikában. Egyrészt abszolút hihető, mert nincsen benne semmi különleges, ha időt adsz magadnak a gondolkodásra, akkor gondolkodsz, ennyi. Másrészt viszont szerintem nincs tele a világ olyan szabadalmakkal, amiket elítéltek találtak ki, úgyhogy a gyakorlatban megkérdőjelezhető a módszer sikeressége.
süti beállítások módosítása