Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Hogyan mobiltelefonáljunk zajos környezetben?

2009.03.02. 06:06 blogíró

Az egyik nap hallgattam egy előadást az agy működéséről, és az egyik ponton az előadó mellékesen megemlítette, hogy ha zajos helyen mobilozunk, akkor a legtöbb ember rossz módszerrel próbál meg javítani a beszélgetés minőségén. Mert mit szoktunk tenni ilyenkor, ha nagy a zaj, és nem halljuk a partnert? Általában befogjuk a másik fülünket, és így próbálunk többet hallani a beszélgetésből. Ez az intuitív megoldás, de a gyakorlatban nem igazán célravezető.

A mobilok ugyanis úgy működnek, hogy beszélgetés közben a környezet zaját is felveszi a mikrofonjuk, és ezt a hangot is visszatáplálják a beszélgetésbe, mert így nagyjából úgy halljuk a másikat, mint ha egy helyiségben lennénk, és természetesebb lesz a hangzás. Ebből következően nem a fület kell befogni, hanem a mobil mikrofonját, és így a környezet zajai nem kerülnek bele a beszélgetésbe.

Igen ám, vetheti ellene valaki, de hiába lesz kevesebb így a zaj a telefonban, ha a másik fülünkbe továbbra is ömlenek a hangok a külvilágból. Ez valóban így van, de szerencsére az agyunk úgy van megszerkesztve, hogy nem jelent neki nehézséget elkülöníteni a két fülünkbe érkező zajokat, vagyis könnyedén tudunk csupán az egyik fülből jövő hangra koncentrálni.

Következésképpen, ha legközelebb ilyen helyzetbe kerülsz, akkor ne a túlsó füledet tapaszd be, hanem takard le inkább a kezeddel a mikrofont, és így jobb eredményt fogsz elérni.

„Praktikus életvezetési tanácsok” című különkiadásunkat hallották. :)

 

2 komment

Címkék: tipp tudomány

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Törzsvendég:-) 2009.03.02. 11:25:29

Hát ezt majd kipróbálom.:-)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.03.02. 18:05:44

@Veréb75: legutóbb nekem a Westendben volt ilyen, de akkor még nem ismertem a módszert.

Legközelebb már én is fel leszek vértezve a tudással. Kíváncsi leszek a különbségre.
süti beállítások módosítása