Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Az élve nyúzott kutya húsa ízletesebb

2009.07.09. 22:20 blogíró

A nyúzott döggel pózoló család fotójáról jutott eszembe egy régi olvasmányom, a Jelky András kalandjai, amelyben egy helyen Jelky Ázsiába vetődik, ahol jobb híján beáll szakácsinasnak egy nagyúrhoz. Az úr főszakácsa egy vénasszony, aki megtanítja Jelkyt a szakma fogásaira, az egyik kedvenc trükkje például az, hogy a különböző állatokat változatos módokon megkínozza elkészítés előtt, mert szerinte úgy finomabb az ízük.

Ezt akkoriban betudtam az írói fantáziának, de a minap olvasom a Wikipédián, hogy például Koreában a kutyákat gyakran megkínozzák elkészítés előtt, mert akkor adrenalin kerül a véráramba, ami szerintük jobb ízt ad a húsnak. Jobb lenne, ha ez csak valami nyugati sztereotípia lenne az ázsiaiak ellen, de azokról a tájakról ennél rosszabb dolgokat is rebesgetnek. Például Kína egyes részein állítólag élve darabolják a szamarakat, és a kedves vevő kérése szerint hasítják le az élő állatról a kívánt részeket.

Ez persze nekünk viszolyogtató, de a témával kapcsolatban beugrott a korábban itt is emlegetett erkölcsi relativizmus, miszerint minden attól függ, hogy hova születünk. Ha ott jöttünk volna a világra, akkor lehet, hogy a mi kezünkben lenne a nyúzókés, és nem is igazán értenénk, hogy miért finnyáskodnak már megint az elpuhult nyugatiak.

 

6 komment

Címkék: gasztronómia állatkínzás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kg-- 2009.07.10. 09:41:03

Valahol olvastam, hogy édesebb lesz az adrenalintól. Állítólag a macska is ezért játszik az egérrel.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.07.10. 15:13:35

@kg--: ez érdekes, ha így van. mert hogyan alakulhatott ki evolúciósan ilyen viselkedésmód?

Gondolom a kevésbé édes egérhús éppolyan tápláló, mint az édesebb, ezért azt nem lehet mondani, hogy azokból a macskákból több maradt életben, amelyek pofozták az egeret, és ezért édesebb húst ettek.

Hacsak az ízen kívül nincs még valami egyéb tényező, ami tényleg ellenállóbbá teszi a macskákat, ha adrenalinos egérhúst esznek. Érdekes lenne tudni, hogy van-e ilyen.

kg-- 2009.07.10. 17:12:06

Ha már evolúciós indokot keresünk, én feltételezésekben erős vagyok :)
Tegyük fel, hogy a macska nem dögevő, mert azt nem olyan jó neki. Tehát életerős, egészséges táplálék kell neki, különben megbetegszik. Tehát menekülő áldozat kell. Ha nem menekült az áldozat, még nincs olyan "egészséges" íze a macska számára. Erre azért már épülhet egy kiválasztódás. Aki nem figyelt az adrenalin ízére, az beteg lett.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.07.10. 19:28:51

@kg--: de ebből nem következik, hogy játszania kell az egérrel, hiszen azt már után csinálja, hogy utolérte.

Amíg utoléri, addig bőven eldől, hogy elég életerős példányról van-e szó, mert az látszik abból, hogy milyen gyorsan menekül, ehhez nem kellene még a játszadozás is utána.

kg-- 2009.07.12. 11:01:27

Van erre egy jó kifejezés a biológiában, csak most nem jut eszembe. A lényege, hogy a jó ingerből a nagyobb/több az jobban esik. (tyúk a nagyobb tojásra ül, stb.)
Szóval az evolúció (a feltételezésem szerint :) ) addig jutott, hogy: egészséges préda -> nagyon fut -> "olyan" lesz az íze.
A macsek meg rájött, hogy ha még egy kicsit fárasztja az egeret, még "olyanabb" lesz az íze, tehát biztos "egészségesebb".

Ilyen önbecsapás az embernél a csokievés (egy kolléganőm szerint). A szervezetnek vitamin kell, vitamin a gyümölcsben van, méghozzá minél érettebb, annál több. És minél érettebb a gyümölcs, annál édesebb.
Tehát mit eszik az ember, ha nagyon vitaminhiányos? Valami nagyon édesre vágyik, tehát: csokit! :) Nem tudom, így van-e, de vannak erre utaló jelek

DnP 2009.07.26. 08:39:45

Egy katonatarsam meselte 2003 ban, hgy pesten egy koreai etteremben ahol elotte dolgozott, szinten vertek a kutyakat talalas elott...
süti beállítások módosítása