A nyúzott döggel pózoló család fotójáról jutott eszembe egy régi olvasmányom, a Jelky András kalandjai, amelyben egy helyen Jelky Ázsiába vetődik, ahol jobb híján beáll szakácsinasnak egy nagyúrhoz. Az úr főszakácsa egy vénasszony, aki megtanítja Jelkyt a szakma fogásaira, az egyik kedvenc trükkje például az, hogy a különböző állatokat változatos módokon megkínozza elkészítés előtt, mert szerinte úgy finomabb az ízük.
Ezt akkoriban betudtam az írói fantáziának, de a minap olvasom a Wikipédián, hogy például Koreában a kutyákat gyakran megkínozzák elkészítés előtt, mert akkor adrenalin kerül a véráramba, ami szerintük jobb ízt ad a húsnak. Jobb lenne, ha ez csak valami nyugati sztereotípia lenne az ázsiaiak ellen, de azokról a tájakról ennél rosszabb dolgokat is rebesgetnek. Például Kína egyes részein állítólag élve darabolják a szamarakat, és a kedves vevő kérése szerint hasítják le az élő állatról a kívánt részeket.
Ez persze nekünk viszolyogtató, de a témával kapcsolatban beugrott a korábban itt is emlegetett erkölcsi relativizmus, miszerint minden attól függ, hogy hova születünk. Ha ott jöttünk volna a világra, akkor lehet, hogy a mi kezünkben lenne a nyúzókés, és nem is igazán értenénk, hogy miért finnyáskodnak már megint az elpuhult nyugatiak.
Az élve nyúzott kutya húsa ízletesebb
2009.07.09. 22:20 blogíró
6 komment
Címkék: gasztronómia állatkínzás
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
kg-- 2009.07.10. 09:41:03
blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.07.10. 15:13:35
Gondolom a kevésbé édes egérhús éppolyan tápláló, mint az édesebb, ezért azt nem lehet mondani, hogy azokból a macskákból több maradt életben, amelyek pofozták az egeret, és ezért édesebb húst ettek.
Hacsak az ízen kívül nincs még valami egyéb tényező, ami tényleg ellenállóbbá teszi a macskákat, ha adrenalinos egérhúst esznek. Érdekes lenne tudni, hogy van-e ilyen.
kg-- 2009.07.10. 17:12:06
Tegyük fel, hogy a macska nem dögevő, mert azt nem olyan jó neki. Tehát életerős, egészséges táplálék kell neki, különben megbetegszik. Tehát menekülő áldozat kell. Ha nem menekült az áldozat, még nincs olyan "egészséges" íze a macska számára. Erre azért már épülhet egy kiválasztódás. Aki nem figyelt az adrenalin ízére, az beteg lett.
blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.07.10. 19:28:51
Amíg utoléri, addig bőven eldől, hogy elég életerős példányról van-e szó, mert az látszik abból, hogy milyen gyorsan menekül, ehhez nem kellene még a játszadozás is utána.
kg-- 2009.07.12. 11:01:27
Szóval az evolúció (a feltételezésem szerint :) ) addig jutott, hogy: egészséges préda -> nagyon fut -> "olyan" lesz az íze.
A macsek meg rájött, hogy ha még egy kicsit fárasztja az egeret, még "olyanabb" lesz az íze, tehát biztos "egészségesebb".
Ilyen önbecsapás az embernél a csokievés (egy kolléganőm szerint). A szervezetnek vitamin kell, vitamin a gyümölcsben van, méghozzá minél érettebb, annál több. És minél érettebb a gyümölcs, annál édesebb.
Tehát mit eszik az ember, ha nagyon vitaminhiányos? Valami nagyon édesre vágyik, tehát: csokit! :) Nem tudom, így van-e, de vannak erre utaló jelek
DnP 2009.07.26. 08:39:45