Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Minél többet ülsz, annál hamarabb halsz meg

2010.08.27. 18:09 blogíró

Azt írta ma az Internet, hogy friss kutatások szerint azoknak, akik naponta 6 óránál többet ülnek, megnő az esélyük arra, hogy korábban haljanak meg, még akkor is, ha amúgy végeznek valamilyen rendszeres testmozgást. Ha az eredmények helytállóak, akkor sokunkra várhat idő előtti halál, tekintve, hogy egyre többen dolgoznak számítógép mellett, és sokan még a szabadidejük egy részét is ezzel töltik.

Én próbálom a káros hatásokat kivédeni egyrészt úgy, hogy otthon egy labdán ülök, ami rákényszerít, hogy használjam egyes izmaimat ülés közben is, különben leborulok, másrészt be van üzemelve a gépen egy szünetek tartására motiváló szoftver is. Ez utóbbi eleinte idegesített, de miután megszoktam, nagyon hasznosnak bizonyult, mert ha belemerülök valamibe, akkor hajlamos vagyok huzamosabb ideig is a gépre meredni, viszont így maga a gép szól rám, hogy ideje lenne pislogni, felállni, nyújtózni, sétálni egy kicsit, stb.

De lehet, hogy érdemes lenne továbblépni, és be kellene szerezni egy lépegetős számítógépasztalt. A linkelt bekegyzésben található videót elnézve ugyan nem tudom, milyen lenne órákon át lépegetve dolgozni a gép előtt, ennek is lehetnek mellékhatásai, de a folytonos üléshez képest határozottan jobbnak tűnik. A wikipédia azt írja róla, hogy még lassan lépegetve is el lehet vele égetni 100-150 kalóriát óránként, és a folyamatos mozgás a mentális teljesítményt is javítja, így szellemi munkát végzőknek külön hasznos lehet.

Ismertek valakit, aki így dolgozik?

9 komment

Címkék: élet egészség

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rivera 2010.08.30. 11:19:13

A mai az első munkanapom másfél óra álló munkát ikatatok, és megpróbálom rendszeressé tenni.

Persze ehhez kell, hogy az asztalaink elektromosan fel-le állíthatók, de nem élnék vele ha nem olvastam volna a cikket :)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.08.30. 11:45:16

@rivera: örülök, hogy a térítés nem volt teljesen hatástalan :)

Ha lépegetős asztal nincs is, de állítható magasságú szokott lenni a jobb munkahelyeken, és ez is valami, hogy az ember nem ugyanabban a pózban ül órákon át.

Én nem próbáltam még állva dolgozni, de húsz percet, vagy fél órát valószínűleg le lehet nyomni így is, és akkor már lehet váltogatni, hogy 1 óra ülve, fél óra állva, és így tovább.

Az egyes időket persze egyénileg kell belőni, de ez működhet hosszabb távon is, és jobbnak tűnik, mint az egyhuzamban ülés.

sebcsaba 2010.08.30. 17:00:54

Nem ismerek, de ha valaki szponzorálná én kipróbálnám ;]]

Évek óta szeretnék olyan szobabiciklit, ami nem csak fékez, hanem dinamót teker, és például a laptopra van rákötve. Így motiválva is van az ember, hogy tekerjen, meg egy apró hajszálnyit zöld is, meg megvan a mozgás munka közben, és ugye ha van akksi a gépben akkor egy fél perc pihenőtől sem áll le a számítógép.

rivera 2010.09.28. 15:02:51

Fenti komment óta minden munkanap megvan a másfél, az utóbbi néhány napban pedig már két órás álló munka. Az első pár hét után megszokássá vált, így automatikusan jön hogy reggel nem is ülök le. Ennyi idő alatt két változást figyeltem meg, egyrészt az emésztésem másrészt a tartásom javult. Közérzetben nincs nagy változás, nem adja azt a hangulati pluszt mint pl a rendszeres futás jelent, de ezzel együtt tetszik. Legfőbb hátránya, hogy állva sokkal kevésbé vagyok hatékony, nem bírok egy-egy témába belemélyedni.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.09.28. 15:33:59

@rivera: nehezebb koncentrálni állva? :-o

Erre vonatkozóan megfigyeltél valamit magadon, hogy mi lehet az oka? Lehet, hogy a székbe való kényelmes belesüppedés megkönnyíti a gondolkodást az álldogálás erőfeszítéséhez képest? :)

rivera 2010.09.28. 15:41:32

@blogíró,

szerintem annyi lehet az oka, hogy ülő fókuszálásra vagyunk tréningezve általános iskolától kezdve. Idővel biztos jobban megy majd állva is. Lehet, hogy ha élsportoló lennék akkor éppen ülő helyzetben nem menne az összpontosítás :)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.09.28. 17:16:43

@rivera: állva is szoktak az emberek elgondolkodni, és közben sétálgatnak ide-oda. Lehet, hogy ha sétálnál közben, akkor jobban menne a koncentrálás :)

Amúgy szerintem is gyakorlat kérdése, és idővel átáll az ember. Nem hiszem, hogy az állásban eleve lenne valami, ami gátolná a koncentrációt, inkább csak a pozíció szokatlansága vonja el kezdetben az ember figyelmét.

von Birken · http://vonbirken.hu 2010.10.04. 00:47:09

Hát, akkor hamar meghalok. A sportnak még a látványától is iszonyodom. De úgy vagyok vele: inkább érezzem magam rövid ideig jól, mint sokáig szarul. Mostanság meg egyébként is mindent halálosnak titulálnak: rákot okoz a chips, a vietnámi zacskósleves, az anyámkínja... Csak azt nem hangoztatják, hogy a halál legfőbb előidézője az élet.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.10.04. 12:00:59

@von Birken: kíváncsi voltam, hogy valaki felveti-e ezt, hogy de egyáltalán minek sokáig élni. Mert abban is van igazság, hogy ugyan hamarabb meghalunk, de azalatt legalább jobban érezzük magunkat. :)

Kapcsolódó bejegyzés:

agyvihar.blog.hu/2009/04/29/elvezzunk_vagy_legyunk_jozanok
süti beállítások módosítása