Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Osztás papíron, őrület abakuszon

2009.05.29. 22:20 blogíró

Az egyik nap el kellett osztanom egymással két számot, de éppen nem volt karnyújtásnyi közelben számológép, így gondoltam, elvégzem papíron az osztást. Papíron összeadni, kivonni, szorozni nem gond, de nem is tudom felidézni, hogy mikor csináltam osztást utoljára nagyobb számokkal számológép nélkül. Zavarba ejtő volt, hogy nem ment rutinból, és az elején kicsit gondolkodnom kellett, hogyan is kell ezt csinálni. Ráadásul az osztó is 3 jegyű volt. A kedves olvasó, amennyiben hozzám hasonlóan tizenegynéhány éve nem csinált ilyet, gond nélkül el tudja osztani például a 126057-et 37-tel papíron az iskolában tanult módszerrel?

Az eset eszembe juttatott egy videót, amin ázsiai diákok számolnak lelkesen abakusszal. Éveken át gyakorolják az iskolában a használatát, és a legjobb abakuszos gyerek büszkén meséli, hogy naponta két órát gyakorol, hogy minél gyorsabban tudjon számolni, és ő legyen a legjobb:



Van ennek manapság még értelme, hogy az ember ilyesmi begyakorlásával gyötri az agyát éveken át, amit a gép egy pillanat alatt elvégez? Nem lenne hasznosabb, ha inkább valami kreatív dolgot csinálnának helyette? De az is lehet, hogy csak savanyú a szőlő, mert nekem egy egyszerű osztás is gondot okozott. :P

 

11 komment

Címkék: tudomány matematika szorzás osztás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Astyu 2009.05.30. 03:34:42

Gyakorlati haszna szerintem nagyon kevés, de mindíg van értelme annak, hogy az ember valamiben a a képességeinek határáig fejlessze magát. Még ha egy ilyen algoritmikus, minden kreativitást és változatosságot nélkülöző dologról is van szó.

Sokszor gondolkodtam már azon, hogy amikor például valaki különböző, tényleg képességeket és önfejlesztést/tanulást igénylő játékokkal játszik és időt szán rájuk, azzal nem pocsékolja-e el az energiáit feleslegesen. De végül mindig arra lyukadok ki, hogy bármiben fejlődni igenis értelmes dolog. Lehet, hogy ha mással foglalkoznának ezek a gyerekek az hasznosabb lenne számukra, de ez is kihívást ad az életben, célt amiért küzdhet az ember és aminek az eléréséhez magát kell hogy fejlessze.

Persze lehet, hogy ezt csak a néha előtörő fanatikus gémer-énem mondatja velem, mentegetőzésképp a sok "elpazarolt" időért.

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.05.30. 07:33:19

én is néha azon veszem észre magam, hogy egyszerű matematikai műveletek elvégzéséhez is gépet használok. Már annyira hozzánk nőtt a számológép, hogy szinte elfelejtünk számolni (na jó ez egy kicsit túlzá). Mindenesetre szerintem nem teljesen felelsleges az abakuszon való gyakorlás, mert valamilyen szinten karbantarja az ember agyát. A napi 2 órás "edzés" azonban erős túlzás lenne.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.05.30. 08:16:30

@bodr: Nagyon morcos hangulatban van itt valaki. :D

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.05.30. 08:22:11

@Astyu: Persze kihívás, meg cél, de több értelmét látnám, ha inkább a világ ezer problémájának valamelyikén agyaltatnák őket.

Lehet, hogy egy gyereki agy előjönne egy olyan kreatív megoldással, ami egy felnőttnek eszébe sem jut.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.05.30. 08:24:02

@Slanger: A karbantartásban nem vagyok biztos. Egy tevékenység addig fejleszti az agyat, amíg új. Amikor már bejáratódik, és kialakultak rá az új agyi pályák, akkor már csak ugyanazokat a pályákat túráztatja, nem fejleszt semmit.

spdf smd (törölt) 2009.05.30. 13:50:35

Szerintem még mindig jobb, mintha egész nap nézné a tv ben elszaporodott agybutító műsorokat. És szerintem azzal, hogy ilyen dolgokat csinálnak másban is jobbak lehetnek. Úgyértem, hogy jobban igénybe veszik az agyukat, és ezáltal könnyebben éreznek majd rá másra is, ami koncentrációt igényel.

berink 2009.05.30. 15:49:00

simán osztok:D mondom, hogy baromi okos vagyok:D
tegnap sem hitted:DD

bodr · http://google.com/+ibodr 2009.05.30. 19:24:34

Amikor tegnap láttam a kis zombikat, rögvest úgy gondoltam, hogy ennek az égvilágon semmi értelme, de Astyu egészen meggyőzött. Amíg a kiskölkök élvezik a számolósdit, miért ne csinálják, én is imádtam a 100 alatti összeadásokat, főleg, mert a tanár rendszeresen ugyanazokat a példákat adta fel, és már emlékezetből is be tudtam írni az eredményeket, ha csak ránéztem a számokra (az 57+26 volt a kedvence). Az egyetlen félelmem már csak az, hogy ezek a kiskölkök nem maguk élvezik ennyire a robot-számolgatósdit, hanem apuciék tapsolnak érte a háttérben.

daniferi 2009.05.31. 12:47:08

Na és logaritmustáblázat segítségével ki tud még szorozni-osztani? :)

Én 10 éve jártam középsuliba, de ott nem tanították ezt, mondván úgyis van számológép. Magam tanultam meg hobbi szinten. Jó játék, gondoltam :) Persze azóta elfelejtettem :D

kg-- 2009.05.31. 13:20:45

Kb. annyi hasznát látom (felnőtt korban), mint pl. megtanulni csomóírással írni. Régen így csinálták, ma is lehet, de nem praktikus. Viszont ha valakinek tényleg örömet okoz, vagy nincs más lehetősége, tőlem csinálja.
Blogíróval értek egyet: az agy túráztatását egy aktuálisabb feladattal is el lehetne érni.

Hozzáteszem, gyerekkorban egy kicsit más a szerepe pl. a számolásnak is. A mechanikus számolási módszerek (abakusz, papír) azt segítik elő, hogy a "számok világa" egy komplex rendszerré álljon össze a gyerek fejében, amit később készségszinten tud használni.
Itt nem csak az a lényeg, hogy az alapműveleteket tudja, hanem az lesz az eredmény, hogy pl. a rendszerbe illeszkednek az integrálszámítás is, vagy a vektortranszformációk.

Szerintem kár sajnálni, hogy már nem megy úgy, mint általánosban. Az egy fejlődési fázis, amin érdemes túllépni.
süti beállítások módosítása